Kæmp for alt hvad du har kært, dø om så det gælder!

Kæmp for alt hvad du har kært, dø om så det gælder!                           kæmp for alt hvad du har kært

Kæmp er en opfordring til at handle og slås. Det er ikke så stor en del af vores hverdag i vore tider.

Teksten er de to første linier i 3. vers fra Altid frejdig når du går.                 (Mel.: Dagen går med raske fjed)

Altid frejdig, blev skrevet af Christian Richardt i 1867, og kom til at spille en stor rolle under Besættelsen. Når de dødsdømte frihedskæmpere blev ført ud til henrettelse, var det den deres medfanger sang fra deres celler.

Her skal det ikke handle om at dø.

Mindre kan også gøre det. Jeg vil hellere frem til, hvad vi selv mener er værd at kæmpe for og gå meget igennem for at opnå. Her ser jeg bort fra det åbenlyse, som : familie, børn, uddannelse, job, sundhed og vores netværk af forskellige størrelser.

Langt de fleste i Danmark har de fleste af punkterne jeg nævnede og som sådan ikke meget mere at kæmpe for. Det har tidligere generationer været med til at danne grundlag for. Mange ældre i dag, har desuden måtte leve under ” Janteloven” hele deres liv ( “Jantelovens 10 bud” stammer oprindeligt fra romanen ” En flygtning krydser sit spor” skrevet af Aksel Sandemose i 1933. Ingen skulle tro man var noget!

I dag vil vi alle gerne tro vi er noget.                                 fjantelov

Vi er med tiden ved at få has på janteloven og er nu under selvskabt pres af nutidens ” Fjantelov” hvor alt er tilladt. Reality shows og andre events hvor alt skal være mere og mere farligt eller i det mindste ” dummere end politiet tillader”

Man dør da ikke af hverken Jante- eller Fjanteloven!

Nej, og tak for det.

Vi blev til gengæld heller ikke særlig meget klogere på de nære ting omkring os i den industrielle vækst, der i stor grad blev startskuddet til vores materielle goder.

Fritid, og helst meget af den er naturligvis blevet et must for mange i dag. Det er ikke noget vi behøver at kæmpe for. Kæmp for det du vil bruge din fritid på. Kæmp for at finde din passion og udlev den.

Det er præcis det mange forfattere gør, og gør det godt. De holder passionen i hævd også selv om det ramler ind i samfundets selvforståelse. Forfatteren er heldigvis stadig en kæmpe stor del af vores kulturarv. Det skal de blive ved med fremover.

Hvis du er forfatter- spire, tror jeg det kan hjælpe dig et godt stykke på vej at være dit forfatterskab bekendt( uanset om det er en lille niché, du skriver om), og samtidig værn om din passion, det er din motor og nøglen til dit forfatterskab.

Kæmp for at holde din passion i live og del den i skriveriet, til gavn for os andre.

HIlsen

Claus Larsen (Bliant.dk)